Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Opnames 'Dam Op' in Lauwerzijl

'Dam op' in Lauwerzijl.

Vandaag, woensdag 5 juni, zijn er in Lauwerzijl opnames gemaakt voor het programma ‘Dam Op’ gepresenteerd door Rob van Dam.

Even na tienen kwamen ze, Rob van Dam, Ejo Dreise en een cameraman, aan.
Zoals gebruikelijk in het programma ‘Dam Op’, startend bij het plaatsnaambord van Lauwerzijl.
Vervolgens even aandacht voor de grenspalen.
Aangekomen bij het varkensfokbedrijf van Abeltje Schievink was het meteen gezellig. De koffie stond buiten klaar en de mannen van de Sieljerder Oldtimer Club hadden zich hier inmiddels ook verzameld.
Wanneer je bij het plaatsnaambord bij de brug het dorp in komt zie je even verderop al weer het bord ‘einde Lauwerzijl’ staan, wat de vraag ontlokte of dit het hele dorp was. Ze werden gerust gesteld: Nee, er is ook nog een zijstraat, de Stadsweg.
Na de koffie verdwenen de cameraman, Rob van Dam en Abeltje in de hokken. Hier moest natuurlijk eerst een overall en laarzen aangetrokken worden alvorens de bezichtiging/rondleiding kon starten.
De klussers van de oldtimerclub waren druk aan het werk met hun nieuwe project, een Fordson Major, toen Rob ook bij hun een kijkje kwam nemen. De reeds opgeknapte tractoren waren natuurlijk ook van stal gehaald en stonden buiten te pronken.
Op naar atelier Hanning, waar vooral aandacht was voor de kleinere kunstwerkjes en sieraden die hier gemaakt worden en de grote schilderijen.
Tegen kwart voor één werd het schoolbusje opgewacht. De kinderen waren zeer verbaasd: “wat is dit nou???” Hier werd door Rob aan een aantal kinderen even kort iets gevraagd. Na wat hakkelen en een stilte én van de eerste schrik bekomen te zijn, waarop Rob zei: “Knip, knip, dit knippen we er even tussen uit, werden de vragen keurig beantwoord.
Tijdens de wandeling in het dorp is er nog kort aandacht geschonken aan de fruitbomen, aan het dorpshuis en aan het vervoersfonds.
Ondertussen was het één uur en werd het tijd voor de inwendige mens. De warme maaltijd stond klaar bij de familie Wierenga. Hier konden ze zo aanschuiven, heerlijk buiten in het zonnetje met uitzicht over de Lauwers.
Na het eten namen Rob van Dam en Ejo Dreise afscheid en bedankten ze voor de gastvrijheid op het dorp.
Vervolgens ging de camera de boot in en werden er vanaf de Lauwers opnames gemaakt. Ondertussen waren de pony’s van de dierenweide de Wieringapolder ingereden en op het moment dat de cameraman weer voet aan vaste wal had gezet kwamen de beide dames met hun pony weer aan rijden wat een mooi plaatje opleverde.
Daarna werd de blik gericht op de jeu de boulers en op de voetballende jeugd op het speelveld. En natuurlijk was er ook uitgebreid filmaandacht voor de prachtige grote dierenweide. Het weer kon deze dag ook niet mooier. Een stralende zon hoog aan de hemel.

En nu wordt het wachten op de uitzending van ‘Dam Op’ op zaterdag 20 juli.
Wat zal Ejo Dreise van al het filmmateriaal gaan gebruiken? Wat wordt gebruikt voor de montage? Wat zien we terug op de TV? Het ligt nu in zijn handen.  Spannend.
Aan Lauwerzijl zelf en aan de Lauwerzijlsters zal het niet liggen. Zij hebben zich super gepresenteerd. Mensen allemaal hartelijk dank.
Ook als we niet ‘Hét Leukste Dorp van Groningen’ worden, mogen we toch trots zijn op ons zelf omdat we er met elkaar tot nu toe zo’n fantastisch ‘Leuk’ dorp van hebben gemaakt.