Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Reisje Chr.vrouwenvereniging Lauwerzijl

Reisje Chr. Vrouwenvereniging Lauwerzijl.

Dinsdagmorgen om kwart voor tien vertrokken we met 17 dames in 4 auto’s naar Groningen.
De Chr. Vrouwenvereniging van Lauwerzijl heeft haar jaarlijkse reisje. Een intensieve dag staat gepland met een rondleidingbezoek bij RTV Noord en de Euroborg. Vervolgens gaat de reis naar DOE ZOO in Leens. Het geheel wordt om 18:00 uur afgesloten met een etentje in de ZK68 in Zoutkamp waar nog twee dames zich zullen aansluiten.

RTV Noordis tegenwoordig gevestigd in de voormalige energiecentrale (Helpmancentrale), nu de Mediacentrale genoemd. De 5 schoorsteenpijpen zijn verdwenen maar binnen in het grote gebouw zijn nog duidelijk kenmerken aanwezig van de vorige locatiebestemming. Het valt dan ook onder het Industrieel erfgoed.
De Mediacentrale is onderdeel van een nieuw stadsdeel, Europark,  waartoe ook de Euroborg behoort.

Astrid Mellema verwelkomt ons met een kopje koffie. Zij is planner bij RTV Noord. Zij legt in het kort uit waaruit de rondleiding zal bestaan.
We beginnen op de tweede verdieping. Hier zit de directie en de mensen van de administratie, de  hoofdredactie, bureauredactie, presentatie, sport, reclame, techniek, mediabeheer, montage, de nieuwe media (websites, app’s, facebook, twitter) en muziek. In het kort legt zij uit wat de verschillende afdelingen zoal doen.
Een van onze dames ziet Rob van Dam zitten. Hier hebben wij onze kans gegrepen voor het programma ‘Het leukste dorp van Groningen’ en Rob van Dam uitgenodigd om naar Lauwerzijl te komen met zijn programma ‘Dam Op’. En ja hoor, voor dat we deze tweede etage verlieten hadden we een afspraak voor 5 juni op zak. Geweldig, een spontane actie zo vlot behandeld.
We hebben een blik geworpen in een radiostudio en in de TV studio. Hier is onze groepsfoto gemaakt.

Een interessante rondleiding, een mooie blik achter de schermen. Een leerzame ochtend.

Op naar de Euroborg,maar eerst nog even tijd voor het nuttigen van het meegebrachte lunchpakket.

Om 13:00 uur kwamen we aan bij het stadion van FC Groningen voor een rondleiding. We werden ontvangen in VIP Lounge, de ruimte voor de sponsoren. Het gebouw kenmerkt zich door het ‘open karakter’ wat ook te zien is aan de bestuurskamer die zich in de Viplounge bevindt en geen deuren of wanden heeft alleen een bordje ‘bestuurskamer’.
De hoofdsponsor van FC Groningen is Essent/RWE.
In het stadion is plek voor 20500 toeschouwers op de tribunes. Het veld bestaat uit echt gras.
Op 7 januari 2006 is het nieuwe stadion geopend. Voorheen was het Oosterpark stadion aan de Zaagmuldersweg in de Oosterparkbuurt van de Stad.
In de perskamer komt voor de wedstrijd de pers met de trainers samen voor de laatste informatie. Vrijdags voor de wedstrijd komen hier RTV Noord en de kranten voor de informatie van de wedstrijd die in het weekend gespeeld wordt. Op de tribune is plek voor 35 mensen van de schrijvende pers. Voor de cameramensen zijn twee verlaagde plekken aan de zijlijn van het veld. Totaal zijn er zo’n 65 mensen van de pers aanwezig.
Voor een persconferentie wordt plaats genomen voor een speciale wand met reclame. Bij tv-momenten wordt voor elke seconde uitzending van een reclameloge betaald.
FC Groningen staat jaarlijks garant voor een bedrag van € 62.500 voor de “Doe een wens stichting”. Dit geld wordt bijeen gebracht door toeschouwers, sponsoren, etc. Mocht het bedrag niet gehaald zijn, dan vult de FC dit aan.

We krijgen een rondleiding door het gebouw,
Op de eerste en de tweede verdieping zijn in totaal 44 skyboxen aan 2 gangen over de gehele lengte van het stadion. De kleinste is voor max. 40 personen en kost ± € 40.000 per jaar en de grootste aan 93 personen kost meer dan een ton. De 45steskybox bevindt zich in het Martiniziekenhuis.
De ABN AMRO Business Corner bestaat nu 3 seizoenen en er zijn ongeveer 130 bedrijven bij aangesloten die allemaal 2 stoelen huren à € 1200,= per stuk. Vanaf de business Corner tribune, de enige stoelen op de tribune met leuning heb je bijzonder mooie plekken. 
De supporters van de tegenpartij komen via een speciale tunnel het stadion binnen en hebben daar twee afgesloten ruimte. Samen 1100 toeschouwers.
Op de Z-SIDE tribune zitten de super enthousiaste fanatieke supporters van FC Groningen. De Z staat voor ‘Zaagmuldersweg’ in de Oosterparkbuurt.
Mensen met een rolstoel kunnen een eigen plek krijgen op de eerste verdieping op de omloop van de euroborg met hun eigen rolstoel.
Ook deze interessante rondleiding werd, later dan de planning, afgerond. Ondanks de vele trappen en lange afstanden lopen kon iedereen meekomen en hebben we een indruk gekregen achter de schermen van de FC.

Ons volgende doel is  DOE ZOO in Leens, ook wel insectenwereld genoemd.

De ‘Insectenwereld’ is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. De gedachte was om 8 à 10 ‘Insectenwerelden’ in Nederland te creëren, maar dat is niet gelukt.
DOE ZOO is in 2004 verhuisd naar een voormalige camping. Het zijn twee grote schuren en bijgebouwtjes op een groot terrein. Mooi en uitnodigend aangekleed en ingericht.
Naast DOE ZOO is sinds kort een woonvorm, een begeleidt wonen project gestart voor mensen met mogelijkheden (in de volksmond, een beperking). Een deel van hen, 12 over de gehele week,  vindt een dagbesteding in de verzorging van de dieren of de planten.

De lange winter is financieel gezien niet gunstig. Bij een noodkreet komt er niet gemakkelijk geld los, zoals bij ‘de ‘Zeehondencrèche’ bijv.. Insecten, etc. hebben een zeer laag ‘knuffelgehalte’.  Wel wordt van hen verwacht dat dieren in nood opgevangen worden. Nog meer dan bij de zeehonden. Dat voelt wel eens als niet eerlijk.

Rode draad bij DOE ZOO zijn de insecten. Dieren en planten die insecten eten. De kringloop.
Daarnaast zijn er allerlei dieren o.a. penseelaapjes, een valkje, neusberen, bidsprinkhanen, een vogelspin, een slang, eekhoorntjes, schilpadden, enz.
Mensen, volwassenen en kinderen worden hier in aanraking gebracht met dieren. Voelen, ruiken, kijken, horen, proeven zijn de zintuigen die hier volop aan bod kunnen komen.

Wij worden rondgeleid door de eigenaar. Hij leidt ons langs de verschillende dieren en vertelt erg boeiend over de geschiedenis van de diverse beesten.
Voor de opvang van schilpadden  o.a. worden ze benaderd door het ministerie als er ergens dieren in beslag genomen worden. Bij de winterdag eten de schilpadden met elkaar ongeveer 12 kilo andijvie. Sla is niet goed omdat deze erg veel bespoten worden en er residuen achterblijven wat slecht is voor de schildpad. Bij de zomerdag zijn ze buiten en eten o.a. paardenbloemen.

Op een leuke, leerzame manier wordt ons duidelijk gemaakt dat een papegaai ‘geen’ huisdier is en wel 90 jaar oud kan worden.
Dat ook apen niet geschikt zijn voor dit doel en een beet, naast de menselijke beet, de meest gevaarlijke beet is die je kunt krijgen m.b.t. ontstekingen.
Dat gewasbeschermingsmiddelen zeer schadelijk zijn voor de insectenwereld en dat wij zonder insecten niet kunnen leven omdat zij zo verschrikkelijk belangrijk zijn voor de natuurlijke processen zoals bestuiving, bemesting, vertering, vruchtbare grond.
Dat voor een slak de Hosta is als een Mac Donald voor de mens en dat een egel daar weer van leeft.
Dat vissen o.a. ‘neefjes’ eten en hoe meer vis in het water hoe minder neefjes.
Dat een slang een nuttig beest is want het eet knaagdieren zoals muizen en ratten. In de arme landen worden vaak slangen dood gemaakt waardoor de muizen en ratten de (graan)oogst opvreten waardoor er een voedsel tekort komt.
Dat je als mens er voor moet waken dat je dieren niet als mens wezens gaat behandelen. Het zijn dieren en zij moeten als dieren behandeld worden.
Waar het allemaal om gaat is respect voor mens en dier.
Nadat we nog een vogelspin hebben mogen aanraken en een slang om de hals hebben mogen ervaren zijn we aan het einde van deze leerzame en leuke rondleiding en kunnen dan nog even genieten van een kop koffie of thee met heerlijk appelgebak met (of zonder) slagroom.

Drie excursies op een dag. Intensief, boeiend, leerzaam maar wel leuk om eens achter de schermen te kijken bij RTV Noord en de Euroborg en om te horen hoe belangrijk de insecten in onze leefwereld zijn. 

Traditioneel sluiten we een reisje af met een etentje. Deze keer in de ZK 68 in Zoutkamp. Hier sloten zich om 18:00 uur  nog 2 dames aan bij de groep.
We hadden keus uit drie voorgerechten en driehoofdgerechten en koffie of een Dame Blanche met warme chocoladesaus na. Het eten smaakte goed en ondertussen werd er druk gekletst. Het was als of het zwijgen en luisteren van de dag nu ingehaald werd. Een gezellig boel.
Tegen de klok van achten stapten we in de auto’s om de laatste kilometers naar huis af te leggen.