Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Commotie in de media over Oehoe Lauwersmeergebied.

De laatste week is er veel commotie geweest over de Oehoe in het Lauwersmeergebied. Zowel de radio, de TV als de krant hebben op verschillende wijze aandacht besteed aan deze grote uilensoort. In het prgramma EenVandaag van 22 januari om 18:15 uur werd o.a. aandacht besteed aan de 1 meter grote Oehoe die waarschijnlijk enkele jaren geleden ontsnapt is uit een kleine prive dierentuin in Westernieland.

Voorbijgangers bang voor intimiderende oehoe LAUWERSMEER aldus een bericht in de Telegraaf. Staatsbosbeheer heeft meerdere klachten gekregen van mensen die zich door de reuzenuil aangevallen voelen, zo meldde de organisatie maandag.

Een man, die het geluid van de oehoe nadeed, zegt dat hij door de grote vogel achterna werd gezeten. Een vrouw zegt onder doktersbehandeling te zijn geweest, nadat ze is aangevallen door de oehoe.

Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis gaat het om een nieuwsgierige oehoe die door mensen is opgevoed en in 2009 is ontsnapt. „Het kan als zeer intimiderend overkomen als de vogel vlak over je heen vliegt”, zegt Kloosterhuis. „De oehoe verdedigt zijn territorium en het zou kunnen zijn dat hij af en toe een schijnaanval heeft uitgevoerd.”De oehoe is bijna een meter groot, heeft een spanwijdte van 2 meter en heeft flinke klauwen. „Als hij kwaad wil, dan kan hij zeker schade aanrichten”, aldus boswachter Kloosterhuis.
Staatsbosbeheer is officieel niet verantwoordelijk voor de vogel en neemt ook geen maatregelen. Volgens boswachter Kloosterhuis is er geen extreem gevaar en moet de vogel met rust worden gelaten. „Zolang je de oehoe niet uitdaagt, hoef je niet bang te zijn. Net zoals bij andere dingen in de natuur moet je er verstandig mee omgaan. Dan kun je ook van deze indrukwekkende vogel genieten”, aldus Kloosterhuis.
Het gerucht dat de politie de vogel zou afschieten, veegt de boswachter van tafel. „Daarvoor is ook een ontheffing van de provincie nodig.”

De vrouw die vorig jaar is aangevallen door een oehoe in het Lauwersmeergebied is boos dat haar verhaal niet serieus genomen wordt. Ze reageerde via RTV Noord, woensdag 23 januari 2013. De vrouw werd bij haar woning in Munnekezijl belaagd door de roofvogel. Ze raakte hierbij gewond aan haar hoofd en moest zich onder doktersbehandeling stellen. Ook haar man en hun hond werden aangevallen door de grote uil.

Vanuit het dorp Lauwerzijl zijn meerder signalen van mensen die eens op een ochtend of een avond, tijdens het schemeruur, heel erg geschrokken zijn van deze grote uil. Zo erg dat zij rond die tijd niet meer onbevangen in de polder over de Stadsweg fietsen of lopen. Op verschillende plekken heeft hij een stekkie. Vanuit het niets komt hij aan vliegen.
Dit is niet iets van de laatste week. Vorig jaar liet de Oehoe zich ook af en toe horen of zien. Ook toen was het soms het onderwerp van gesprek in het dorp.