Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Zonnig Lauwerzijl snoeit haar bomen

De fruitbomen in Lauwerzijl hebben hun jaarlijkse knipbeurt gehad.

Een grote, enthousiaste groep vrijwilligers verscheen zaterdagochtend in dorpshuis ‘De Vrijwilliger’ om de dag te beginnen met een kop koffie en om te horen wat de planning is.

Op een frisse, maar stralende dag ging men aan de slag aan de Stadsweg waar de appel- en perenbomen onder professionele leiding van een ervaren fruitboomsnoeier gesnoeid worden. Ieder neemt zijn eigen snoeigereedschap mee wat er voor zorgt dat er een grote verscheidenheid aan scharen, kniptangen, zagen is van klein tot groot en met- en zonder lange steel. Ook kleine en grote trappen. Daarnaast zijn de heftrucs met kisten die echt op grote hoogte kunnen werken een zeer welkome aanvulling. Geen takje kan ontsnappen aan het oog van de goede snoeier.

Voor de lunch stond er een uitgebreide broodmaaltijd in het dorpshuis. Een borreltje vooraf ontbreekt nog steeds niet.

Waar gesnoeid wordt liggen vele takken. Ook deze werden direct opgeruimd en verzameld aan de rand van het dorp waar ze de komende tijd door de gemeente opgehaald worden. Tegen vieren, na nog een laatste kop koffie of thee met iets lekkers, keerde iedereen huiswaarts.

Door én snoeien én opruimen kan jong en ouder een bijdrage leveren aan het nieuwe oogstseizoen van Fruitdorp Lauwerzijl.