Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

2019 laten we achter ons

Het jaar 2019 wordt uitgeluid; de geesten worden verdreven. Alles wat goed is nemen we mee naar 2020 en wat we graag achter ons laten, mogen we achterlaten in dit jaar.

Vereniging Dorpsbelangen had in 2019 weer veel activiteiten op haar programma staan. De overgang van winterprogramma via zomerprogramma naar winterprogramma gaat in een vloeiende lijn. Activiteiten voor jong en voor oud en voor er tussenin. Activiteiten heel druk bezocht en die iets minder belangstelling hadden. Daarnaast is het bestuur erg druk met bestuurlijke taken. Contacten met de nieuwe gemeente vragen meer tijd, en projecten voor het dorp die veel meer tijd en aandacht vragen door wet en regelgeving dan lief is. De tanden worden er in gezet en naar men mag aannemen, de aanhouder wint. Dat werpt zijn vruchten af.

Het ‘snippergoenverhaal’ is eindelijke klaar en één dezer dagen zal de langverwachte post in de brievenbus vallen.
‘Het dak gaat er af’ is ook grotendeels afgerond. Het wachten is nu op iets beter weer om de laatste puntjes op de I te zetten wat het dak betreft. Bij het na isoleren van de muren bleek dat er op sommige plaatsten behoorlijke scheuren in de muren van het gebouw zitten, waardoor eerst hier de aandacht naar uit gaat.
De start van de productie van ‘Zon4Ons’. Hierbij was Duurzaam Lauwerzijl nauw betrokken. Twee boerendaken in het dorp liggen vol met zonnepanelen van ‘Zon4Ons’.
En Glasdraad zal in de nabije toekomst glasvezel aanleggen in het dorp.
Het opwaarderen van het sportveld is doorgeschoven naar voorjaar 2020. Het aanvragen van subsidies vraagt erg veel tijd en vooral geduld. Maar ook hier wordt hopelijk geduld beloond.

Wat betreft de geplande activiteiten;
Het jaar begon in januari met de nieuwjaarswensen bij de familie van Panhuis.
Twee keer werd er een reanimatie herhalingscursus georganiseerd. Eén voor gevorderden en één voor beginners. In
februari kon men een gokje wagen tijdens de Bingo. Gingen de kinderen naar Zippa Zebra Funjungle te Hoogeveen en aan het einde van de maand was er een Pubquiz.
De collectebus voor Jantje Beton ging door het dorp op de overgang naar de maand maart, gevolgd door de Boomsnoeidag. Op 12 maart was de goedbezochte algemene ledenvergadering waar iedereen bijgepraat wordt door het bestuur en waar de leden hun zegje mogen doen. De actie NL Doet is weer bestemd voor de dierenweide. Maart werd afgesloten met twee keer een uitverkochte zaal voor de opvoering van het Toneelstuk ‘Allemaal komedie’. In april gingen de handjes uit de mouwen voor de zwerfvuilactie in en om Lauwerzijl. Op een prachtige zonovergoten 2de Paasdag konden de kinderen paaseieren zoeken in de tuin van fam. Wierenga. Ook het notenschieten stond weer op het program. Ter ere van de verjaardag van onze koning kon iedereen aanschuiven aan het Koningsontbijt 

In de maand mei mochten de kinderen naar de film ''Geheim Agent Marnie''. En werd er een bloemetjesmarkt georganiseerd door dierenweide 't Sieljerder Kampke. De lentefair ging niet door, door te weinig aanmeldingen, maar gaat op revanche in mei 2020. De Autosterrit was in juni en ook het kleiduivenschieten, waarbij de schutters een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Juli stond meer in het teken van sportiviteit met een volleybaltoernooi en een viswedstrijd.

Natuurlijk mag een spelweek niet ontbreken in het programma. Dit jaar de 40ste keer. Het thema was dan ook: “40 jaar feest". En het was wederom een feest(week).

De “Lauwerzijlster garagesale” in september trof het niet met het weer. De drukte in het dorp viel dan ook een beetje tegen. Daarentegen werd de bloemetjesmarkt, georganiseerd door de dierenweide, weer erg goed bezocht en werd er goed zaken gedaan. Dit gold ook voor de ‘Bolchrysantenactie’.
Op verzoek werd de MS Tender besproken voor Zeevissen. Veel vissen werden er niet gevangen, maar wel ‘gevoerd’. De plannen voor de Burendag werden enigszins gewijzigd in o.a. schoonmaak dorpshuis en start project  ‘Het dak gaat er af’ met o.a. een presentatie. Ook werden de fruitbomen geplukt en het fruit naar fruitverwerking Niehove gebracht om als appel/perensap terug te komen. De laatste pakken sap staan nog bij de familie Wierenga op de boerderij.

 

Door één van de leden werd begin oktober weer een bus gecharterd voor een avondje feest op het Mega Piratenfestijn. Dit is ondertussen een traditie. In de herfstvakantie was ‘s middags een kinderbingo en op zaterdagavond de Bingo met Superronde voor de volwassenen. Sint-Maarten mag ook niet ontbreken in het novemberprogramma.
Ook op verzoek en op herhaling; De super gezellige ‘wijnproeverij’. Deze ligt bij veel aanwezigen naar alle waarschijnlijkheid nog vers in het geheugen.

 

December staat in het teken van Sinterklaas. Schoen zetten en zijn verjaardag vieren. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Sinterklaascommissie. De spelletjesavond midden december met o.a. klaverjassen en sjoelen werd goed bezocht. Evenals het “Top 2000 Café” aan het einde van de maand met een muziekquiz onder leiding van Henk en Edwin.

 

En dan is het alweer dinsdag 31 december. Oud, gevolgd door Nieuw, waarbij op de agenda staat dat we traditiegetrouw er weer een gezellige avond van maken. De ‘avond’ is overdag gezelligheid op het sportveld met carbid schieten, broodjes hamburger eten en een drankje drinken. Kindervuurwerk en warme chocolademelk, en na twaalven gezelligheid in de schuur van da familie van Panhuis waarvoor de uitnodiging inmiddels op de deurmat is gevallen.

 

Met elkaar maken er wat van (ook m.b.t. alles wat hierboven niet genoemd is): verenigingen, bestuurders, clubs, vrijwilligers en bezoekers. Lauwerzijl blijft hierdoor een fantastisch dorp. Hier mogen we dankbaar voor zijn.

 

Als afsluiting van het jaar 2019 een laatste wens: een gezellige jaarwisseling en een voorspoedig, sprankelend, liefdevol, actief en bovenal een gezond 2020 voor iedereen.