Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Boomsnoeidag 2015

Boomsnoeidag Lauwerzijl

 

Een week later dan gewoon zijn de fruitbomen langs de Stadsweg in Lauwerzijl en om het sportveld gesnoeid.
In de beginjaren van het snoeien kwam ondersteuning van het Groninger Landschap. De laatste jaren teerde men op de opgedane kennis en ervaring.
Toch bestond er al weer langere tijd behoefte aan een goede begeleider tijdens het snoeien. Toevalligerwijs kwam de groep in contact met de heer van der Berg uit Ezinge, een oud fruitteler uit de Betuwe. Van der Berg reageerde zeer enthousiast en zo voegde hij zich vandaag bij de vrijwilligers.
Een oude rot in het vak, die de hele dag de groep fantastisch heeft ondersteund en wegwijs heeft gemaakt in goed en bij tijd en wijle rigoureus snoeiwerk. Er moet licht in de boom komen en dan moet je niet bang zijn.
Tussen de middag stond er een broodmaaltijd klaar met o.a. soep en een lekker warm saucijzenbroodje.
Na het eten werd de draad weer opgepakt en de rest van de fruitbomen onderhanden genomen. Tegen theetijd was de klus geklaard en werd er als afsluiting nog een kop koffie gedronken in het dorpshuis.
De heer van der Berg werd heel hartelijk bedankt voor zijn grote bijdrage en alvast gevraagd voor het volgende jaar waarop hij positief reageerde. Uiteraard ging hij niet met lege handen naar huis.
Door de inzet van de groep vrijwillige snoeiers ziet het er nu weer keurig uit en belooft het weer een super oogst te worden. Mensen allemaal hartelijk dank.