Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

De wonderspullen van d'n Dullen

De wonderspullen van d’n Dullen in Lauwerzijl
 
Tijdens twee toneelavonden in Lauwerzijl hebben ongeveer 130 mensen gekeken naar ‘De wonderspullen van d’n Dullen’, een komedie in drie bedrijven van Helmut Schmidt 
In de tot Kiosk omgetoverde huiskamer van de familie Essers, vader Floris [Evert van Panhuis], hoofd des huizes en initiatiefnemer van de kiosk, zijn vrouw Toos [Stephanie Schlepers] en hun kinderen Rolf [Albert Heuker] en Anne [ Judith van der Velde] heerst een alles behalve uitgelaten stemming. De financiële situatie is dermate slecht dat ze op het punt staan de kiosk te sluiten. Een goed initiatief, maar helaas. 
Juist op dat moment komt Lowie d’n Dullen [Francis Wierenga], de meest excentrieke vertegenwoordiger van het westelijk halfrond, binnen met een koffer vol spullen waarvan hij zegt dat hij aan ALLE wensen van de klanten tegemoet kan komen, waarnaar zij van te voren te vergeefs hebben gevraagd. Van Anti-Eti-spray tot J.I.W.-cola en van Constant-Lokkie-permanentwave tot Veeg-en-Foetsie-toiletpapier. Echter één nadeel; aan alle spullen van d’n Dullen kleven bijzondere bijwerkingen. Dit leidt tot prachtige scènes zoals het genante krabben aan het achterwerk, de vreemde haarlok en de groene vlekken op het hoofd van Floris en de rode vlekken op het gezicht van Toos. En niet te vergeten de bijzondere uitwerking van de J.I.W.-cola. 
Rolf, die bang is dat zijn preutse vriendin Ellis [Tjitske Pol] nog eens als maagd het graf in gaat, wordt door de spullen van d’n Dullen op een idee gebracht. Als zij nou eens één flesje J.I.W.-cola zou drinken, dan zouden ze de nacht van hun leven kunnen beleven. Het laat zich raden dat er wel J.I.W.-cola gedronken wordt, maar natuurlijk niet door Ellis. Een toerist, Irma [José Woldendorp], die al trimmend binnen komt en graag iets wil drinken verandert van een heel aardig en fatsoenlijk persoon, in een hitsige dame die Floris op niet misverstaande wijze op de vloer werkt en zich boven op hem stort.  Ook de dochter van Floris en Toos doet zich op een onbewaakt ogenblik tegoed aan deze drank.
Na een geweldige omzetstijging in de afgelopen veertiendagen is iedereen in opperbeste stemming. Dit is echter van korte duur. Mevrouw Essers komt na twee uur collecteren thuis; de wanhoop nabij door vele klachten uit de buurt. Ook dan weer, precies op het juiste moment, komt Lowie d’n Dullen.  Hij wijst er op dat hij op generlei wijze aansprakelijk gesteld kan worden en ondertussen hoort hij in gedachten zijn kassa al weer rinkelen. De excentrieke vertegenwoordiger is duidelijk niet voor één gat te vangen en heeft voor alle bijwerkingen wel een middeltje, tot dat het hem op het laatst te heet onder de voeten wordt en hij het hazenpad kiest.
Hiekje Hamstra is al jaren de souffleuse en de regie is sinds jaar en dag in handen van Anneke Zuiderveld.   De vaste grimeuses, Frouktje Ammeraal en Monique Schouten, hebben weer prachtige ‘koppen’ gemaakt. Het publiek heeft genoten van het fantastische spel van de toneelvereniging van Lauwerzijl. Het luid applaus was dan ook dik verdiend!