Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Spelweek Lauwerzijl ten einde

Spelweek Lauwerzijl met als thema ‘Oertijd’ weer ten einde.

Na een week vol spelletjes en activiteiten in het teken van de ‘Oertijd’ is maandag de tent van de firma Huurploeg.nl opgeruimd en is de rust weer gekeerd in het dorp.

De hutten op dinsdag door de kinderen gebouwd, met enige hulp van ouders, waren zo solide dat er ’s nachts in geslapen kon worden onder toezicht van 3 volwassenen. Tot ’s avonds laat samen rond het kampvuur, wat een feest. De volgende morgen om 07:00 uur ochtendgymnastiek op de klanken van Tsjoe Tsjoe Wa o.l.v. Niels Werkman. Door de regen ’s middags werd de survival ingekort en werd er een film gedraaid in het dorpshuis. Donderdag, ondanks de soms lange wachtrijen door het vele publiek, een zeer geslaagd dagje uit naar Drouwenerzand waar de kinderen zich heerlijk konden uitleven in de vele attracties. Na het uitslapen op vrijdagmorgen begon de middag met een kinderbingo en aansluitend een vossenjacht. Om 16:30 uur startte de fietstocht op Lauwersoog voor jong en oud. Helaas werd het grootste gedeelte van de mooie tocht in de regen gereden. Zaterdagmorgen stond er nog een kinderzeskamp op het spel met leuke spelletjes. Natuurlijk mag een springkussen niet ontbreken. Hier moesten kinderen letters zoeken om vervolgens er een woord van te maken. Dit laatste was nog niet zo eenvoudig maar met een heel klein beetje hulp: “Hoe werden de mensen genoemd in de oertijd?” lukte het wel: “Holbewoners”. Tijdens de dorpsbarbecue mochten de kinderen nog één keer een kampvuur maken. Zo kwam er voor de jongeren een einde aan een leuke en intensieve spelweek.

Fred en Wilma Flinstones in hun flinstonesmobiel met Dino aan hun zijde openden ook de spelweek voor de groep van 12 jaar en ouder.  Aansluitend startte het ‘Oerspel 2.0’. Eerste onderdeel een quiz met vragen over heel langgeleden. Vervolgens ging het in optocht naar de dijk waar krachten gemeten konden worden in ‘kinderkopjes’-, boomstamgooien en vlotbouwen en dan door de Lauwers terug naar de tent. Een prachtig uitgedacht spel door de ‘Club‘, de jongeren van de PKN-kerk Lauwerzijl/Munnekezijl. Woensdag konden de 170 gasten zich te goed doen aan de heerlijke gerechten van de family-dinner-show en ondertussen luisteren en kijken naar de bijzondere optredens van eigenbodem. De Bingo op donderdag werd druk bezocht en er waren mooie prijzen te winnen. De winnaar van de super ronde kon een keus maken uit drie grote prijzen. De keus viel op een flat screen tv. Hiermee was hij zichtbaar zeer blij. Vrijdag na de fietstocht werd de tent geopend voor een optreden van Boni-F. Een zeer enthousiaste band die vanaf het begin de sfeer er goed in had. Mooie muziek, veel publiek, optredens van enkele feestgangers, lekker broodjes hamburger. Alles met elkaar een fantastische avond. En dan zaterdag de zeskamp. Vuurmaken, een beest met een menselijke katapult schieten, slachten en braden aan het spit boven het eigengemaakte vuur. Vissen met een zelf te maken hengel, voorwerpen maken uit de oertijd, en ga zo maar door. Als eindspel rijden(lopen) met een  ‘flinstonesmobiel’. Wat het thema ‘Oertijd’ allemaal aan creativiteit in mensen naar boven brengt, geweldig. De Dorps-Barbecue als laatste activiteit van Spelweek 2013 georganiseerd door de vereniging dorpsbelangen Lauwerzijl. Niet alleen de kinderen zaten rond het kampvuur. Later op de avond zocht ook de oudere jeugd de warmte van het vuur op en de stoere mannen gingen nog even spijkerslaan. Nog één laatste meter bier, weer een fust leeg. Het is mooi geweest!

Zondag de afsluiting met een mooie tentdienst o.l.v. ds. Frénay uit Winsum en met muzikale ondersteuning door muziekkorps Tida Kira uit Lauwerzijl/Munnekezijl e.o.. Een koffiepauze tijdens de dienst en soep met broodjes nadien. Dankzij het zonnige weer buiten heerlijk na genieten van de dienst en de prachtige spelweek. Met grote dank aan de spelweekcommissie en aan alle vrijwilligers.