Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Koningslinde gepland in Lauwerzijl

Koningslindes bij troonwisseling

Aan de rand van het speelveld in Lauwerzijl, bij de jeu de boules-baan, is ter gelegenheid van de troonswisseling een koningslinde gepland.

Traditiegetrouw plant de gemeente koningslindes bij een troonswisseling. Voor eind april krijgen alle vijftien kernen een koningslinde van de gemeente. Op 30 april, de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander, plaatsen burgemeester Bert Swart en wethouder Fred Stol in de dorpen Kommerzijl, Niezijl en Pieterzijl, een plaquette bij de koningslindes.

Traditie
Sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het een traditie bij een troonwisseling een zogenoemde koningslinde te planten. In veel gemeenten herinnert een monumentale koningslinde aan de inhuldiging van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Ook in de gemeente Zuidhorn staan deze bomen in meerdere dorpen. De koningslinde vormt een levend monument, dat de openbare ruimte van de dorpen siert en generaties lang herinnert aan deze historische momenten. De gemeente ondersteunt deze traditie van harte en heeft de dorpsbelangen- en Oranjeverenigingen een koningslinde aangeboden.

Planten
Samen met leden van de dorpsbelangen- en Oranjeverenigingen is per dorp een geschikte plek aangewezen voor de koningslinde. Bij elke geplante koningslinde komt een speciale plaquette met daarop de tekst ‘ Inhuldiging Koning Willem-Alexander 2013’. De geplante koningslindes zijn ca. 5-6 meter hoog. Uiteindelijk kunnen de bomen 12-15 meter hoog worden en vormen zij een blikvanger in de dorpen.
[tekst grotendeels overgenomen van site gem.Zuidhorn]