Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

“Feenstra met een lange F” twee keer uitverkocht

Toneelvereniging van Lauwerzijl speelt het Blijspel, ‘Feenstra met een lange F’

De toneelvereniging van Lauwerzijl heeft vrijdag- en zaterdagavond het Blijspel, ‘Feenstra met een lange F’, bestaande uit drie bedrijven en geschreven door Piet de Vries, ten tonele gebracht.

Een prachtig stuk met een verrassende ontknoping waaruit maar weer eens blijkt dat eerlijkheid wordt beloond.

Als het doek open gaat ligt Opa Feenstra [Albert Heuker] op de bank te slapen in zijn zeer rommelige en vervuilde huiskamer.
Zijn kinderen, Frits Feenstra [Evert van Panhuis] getrouwd met Trudy [Stephanie Schlepers] en Frida [Janneke Slagter] getrouwd met Bert [Jan Ansmink] zijn het er over een dat Opa zo niet langer alleen thuis kan blijven wonen en naar een bejaardentehuis moet.

Trudy doet Opa even haarfijn uit de doeken hoe zij er over denkt. Als Opa door laat schemeren dat er ergens in huis geld verstopt ligt maar hij niet precies weet waar, wordt de sfeer er onderling niet beter op.
Opa laat zich niet zomaar de les lezen en treft zijn eigen maatregelen. Er komt een huishoudster, Corrie de Wit [José Woldendorp], met twee rechter handen en die ook heel goed weet wat ze wil. Zelfs Opa weet even niet meer wie er nu de broek aan heeft in zijn eigen huis. Voor Opa het in de gaten heeft doet de dochter van Corrie, een zeer aantrekkelijke jongen dame, Marije de Wit [Elma Elsinga] haar intrede in huize Feenstra en laat zij haar vriend Karel [Jouke van Gosliga] haar spullen brengen zodat ook zij bij Opa in kan trekken. Karel, een jongen met verstand van oude klokken, ziet dat Opa’s klok stil staat. Hij zal het klokje wel even repareren maar komt tot een wel heel verbazende ontdekking, waaóm het klokje niet loopt.

Als de kinderen van Opa weer langs komen worden zij, tot hun verbazing en verontwaardiging, geconfronteerd met de huishoudster en haar dochter.

Opa, toch wel een goed opgevoed man, vraagt zijn kinderen of zij zich niet eens even kunnen voorstellen aan de nieuwelingen.
Wanneer Frits Feenstra ‘met twee lange FF’ zich voorstelt aan Corrie volgt de bijzondere ontknoping.  
Het grote applaus uit de volle zaal was zeker verdiend.

Grimme was ook dit jaar in de vertrouwde handen van Moniek Schouten en Frouktje Ammeraal en de souffleur was, als vanouds, Hiekje Hamstra. De regie was, zoals al vele jaren, in handen van Anneke Zuiderveld.