Fruitdorp Lauwerzijl

Een kern waar pit in zit

Oldtimerdag Lauwerzijl 2014

Oldtimerdag Lauwerzijl

Zaterdag 19 juli 2014, de warmste dag sinds mensenheugenis met een gemeten temperatuur van ruim 35 graden celsius, werd in Lauwerzijl de Oldtimerdag georganiseerd door de Sieljer Oldtimer Club.
Na maanden van voorbereidingen achter de schermen en dagen van voorbereidingen op het evenementen terrein, was het dan eindelijk zo ver. Ongeveer 130 oude tractoren en 30 stationaire motoren hadden zich aangemeld.

De eerste tractoren reden voor negenen het terrein op waar zij door de organisatie welkom werden geheten. Na de inschrijving en de ontvangst van een tas met een lunchpakket, consumptiebonnen en een attentie als herinnering aan deze dag, ontving men voor iedere tractor een kaart waar de gegevens op genoteerd konden worden zodat bezoekers zich een beeld kunnen vormen van het merk en de leeftijd van het oude ‘beestje’. In veel gevallen kun je niet spreken van ‘beestje’ want het zijn echt ‘pronkstukken’.

Op een perceel grasland, wat voor dit evenement voorbereid was, kon met op het terrein aanwezige antieke ploegen, schijveneg of andere werktuigen of door zelf meegebrachte ploeg of cultivator, de tractor nog even weer aan het werk zoals in vroegere dagen. Hier werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Waar kun je vandaag de dag nog met je “oudje” daadwerkelijk aan het ‘werk’.

Het geheel trok veel bekijks. Op het open veld was het eigenlijk te warm, maar in de schaduw met een lichte bries was het toch goed vertoeven. Daarnaast was ook binnen veel bekijks. Bezoekers keken er hun ogen uit. Ook voor de kinderen was er een klein ‘klimparadijs’.

De catering, ook verzorgd door de SOC, had goede afname. De flesjes water namen gretig aftrek en waren daardoor moeilijk op tijd koud te krijgen. Ook de broodjes hamburger gingen als zoete broodjes over de toonbank, met dank aan Jan.

Radio Noord deed o.a Life verslag van het aanslingeren van de oudst aanwezige tractor, een zeer bijzondere Case op drie ijzeren wielen uit 1916. Deze poging lukte helaas niet, maar even later reed deze prachtig gerestaureerde tractor over het terrein.

Er waren meerdere hele oude beestjes te bewonderen maar ook minder oude, prachtig gerestaureerde tractoren stonden te pronken. De deelnemers waren goed voorbereid op het warme weer. Tussen de tractoren stonden meegebrachte partytenten en parasols zodat mensen enigszins in de schaduw konden zitten.

Her en der op het terrein had de organisatie flyers op gehangen waarin de aanwezigen gewaarschuwd werden om vooral voldoende te drinken en goed te smeren tegen de zonnewarmte.

De aanwezige EHBO hoefde gelukkig, naast het plakken van een paar pleisters, niet aan de bak.

’s Avonds om elf uur was (bijna) alles weer opgeruimd. Het door oldtimers geploegde en gecultiveerde land werd door groot materieel afgeploegd en gekilverd en vervolgens voorzien van nieuw graszaad.

Met grote dank aan alle vrijwilligers, de sponsoren, die middelen en/of financiën beschikbaar gesteld hebben en de families Bloed en van Panhuis voor het beschikbaar stellen van het terrein, kijkt de Sieljerder Oldtimer Club terug op een zeer geslaagd evenement met een groot deelnemersveld en veel publiek.